We hebben allemaal een Innerlijk Kind in ons. Wat betekent dat? Je Innerlijk Kind leeft in jouw onderbewuste en draagt alle herinneringen uit je kindertijd met zich mee.

Je Innerlijk Kind is een kwetsbaar en krachtig deel van jou. Het bevat je puurheid, gevoeligheid, speelsheid en creativiteit. Maar ook je pijnen, teleurstellingen, frustraties en trauma’s.

 

Wanneer je vroeger dingen hebt meegemaakt die pijnlijk of verdrietig voor jou waren, en het was te veel om in één keer te verwerken, dan draagt je Innerlijk Kind dat nog steeds met zich mee. Het is dan onverwerkt en ligt als het ware in jou verstopt.

 

Het effect van je Innerlijk Kind op je huidige leven

Als volwassene maak je nu dingen mee, waarbij de situatie of het gevoel van vroeger weer wordt aangeraakt. Je wordt dan getriggerd in die oude pijn of dat oude verdriet.

 

Het zijn vaak situaties waar jij je niet meer bewust van bent, maar je Innerlijk Kind heeft de pijnlijke ervaringen onthouden die jij je niet meer kunt herinneren.

 

Hoe merk je dat je getriggerd wordt in oude kindpijn?

  • Je wordt van binnen geraakt
  • Er komen (hevige) emoties in je los zoals boosheid, irritatie, verdriet of angst
  • Je reageert vaak heftiger dan waar de situatie om vraagt
  • Het voelt persoonlijk
  • Je reageert als een kind, je hebt jezelf niet meer in de hand
  • Je voelt je afgewezen

Weet je trouwens wie jou als geen ander kunnen triggeren? Jouw eigen kinderen 🙂

 

Hoe kun je je Innerlijk Kind helen?

Wat er gebeurt is dat jouw Innerlijk Kind om aandacht vraagt. Je wordt gewezen op iets dat nog verwerkt mag worden. Het is een uitnodiging om weer contact te maken met dat deel van jezelf. Om je oude pijn, verdriet of angst aan te kijken en alsnog te verwerken, zodat je weer in balans en verbinding komt.

 

Bij Praktijk Origin kan ik je hierin begeleiden om je triggers te leren herkennen, weer in contact te komen met je Innerlijk Kind en oude ervaringen te verwerken. Dat doe ik door middel van geleide meditaties, Innerlijk Kind Werk, Familieopstellingen en hypnotherapie.

 

Wat je zelf kunt doen is een foto zoeken van jezelf als kind en deze een plekje geven in huis waar je regelmatig langskomt. Of zet de foto als screensaver op je telefoon. Op deze manier begin je weer contact te leggen met dit deel van jezelf, door naar hem of haar te kijken en je open te stellen voor de verbinding. Je kunt vervolgens een schrijfoefening doen en de vraag stellen aan je innerlijk kind, wat heb je nodig? Begin vervolgens alles te schrijven wat er door je heen wil komen. Geef oude herinneringen die eventueel naar boven komen alle ruimte en ga daar gewoon even mee zitten. Zodat het de ruimte mag krijgen en je het kunt doorvoelen.